Votul electronic. Mai simplu decat s-ar crede!

0
723

GRSPSociety a lansat documentul de politici publice pentru introducerea votului electronic pentru romanii din strainatate
Joi, 25 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucuresti, GRSPSociety (Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani)  a propus votul electronic ca solutie pentru facilitarea procesului electoral pentru romanii din strainatate.

 

Dezbaterea moderata de Marian Voicu, realizator TVR, i-a adus la aceeasi masa pe Raymond Luca, Senator PNL circumscriptia 43, Koto Joszef, Deputat UDMR circumscriptia 43, Varujan Pambuccian, Deputat Uniunea Armenilor din Romania, Simona Constantinuescu, Director Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Georgiana Iorgulescu, Director Executiv ​Centrul de Resurse Juridice, Laura stefan, Coordonator de Programe Anticoruptie Societatea Academica Romana, Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundatia Soros Romania, Gabriela Negm, Consilier Relatii Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Bogdan Popescu,  sef al serviciului Relatii Externe Autoritatea Electorala Permanenta.

Cristian Pirvulescu, Presedintele Asociatiei Pro Democratia si Monica Macovei, Europarlamentar PD-L si-au exprimat optiunea pentru votul electronic la distanta printr-un mesaj video inregistrat.

Desi reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare au fost invitati la dezbatere, numai cei prezenti mai sus au dat curs invitatiei.

Romania este tara europeana cu proportia cea mai mare din populatie care traieste in afara granitelor. Desi 15% din cetatenii romani se afla in afara tarii, iar voturile lor au reprezentat mai putin de 1.4% din numarul total de voturi la ultimele alegeri, prevederile legislației electorale privind egalitatea participarii la alegeri a cetațenilor romani din strainatate raman, pana in acest moment, doar un deziderat.

Optiunea pentru votul electronic este fundamentata pe avantaje precum costurile reduse de operare in comparatie cu extinderea numarului de sectii de votare sau a votului prin posta, gradul inalt de securitate si depistarea oricarui vot dublu, creșterea gradului de participare, lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet, accesibilitatea și atractivitatea, economia de timp la numararea voturilor și raportarea rezultatelor, iar rezidenții temporari in strainatate pot vota pentru circumscripția unde iși au reședința permanenta in cadrul alegerilor parlamentare.

Mit
Votul prin internet este o tehnologie noua care este putin inteleasa. Sistemul de vot electronic se poate defecta in ziua alegerilor conducand la probleme majore.
Votul prin internet poate fi fraudat.

Votul prin internet poate fi blocat sau fraudat de catre hackeri.

Proportia votantilor care folosesc calculatorul pentru accesarea internetului este inca redusa.

Orice metoda de vot la distanta este mai susceptibila de influentarea votului prin cumpararea lui.

Contra-argument
Sistemul folosit poate fi pretestat ‘off-line’ suficient de mult pentru a fi identificate orice potentiale probleme.

Nu au existat nici un fel de alegeri ale caror rezultat sa fi fost contestate datorita unor potentiale fraude datorate votului electronic.
Problema poate fi evitata prin alegerea
unei solutii de securitate potrivita si scanarea permanenta a sistemului pe parcursul procesului de vot.

Rata de acoperire a internetului și tendința privind folosirea calculatorului in majoritatea tarilor cu numar mare de cetateni romani sunt mari și in creștere.

Cresterea ratei de participare ramane cel mai eficient instrument de reducere a impactului cumpararii voturilor.
Desi mai multe tari din Uniunea Europeana au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este singurul membru UE care folosește aceasta procedura pe scara larga. Prevederi legislative pentru votul electronic la distanta exista in sapte tari. Scrutinul prin vot electronic la distanta se desfasoara conform urmatoarelor etape: expedierea materialelor necesare votului, autentificarea alegatorilor si permiterea accesului la terminalul electronic, votare, transmiterea voturilor, citirea voturilor.

Despre proiect

Diaspora Voteaza doreste sa introduca votul electronic pentru romanii din strainatate pornind de la exemple de bune practici ale altor state din Uniunea Europeana. Panelul Diaspora Voteaza vine in urma organizarii a 17 dezbateri cu reprezentanti ai romanilor din 11 tari, colectarii de chestionare pe acest subiect de la romani din 26 tari, realizarii unei serii de discutii cu experti in domeniu si realizarii unei analize detaliate a solutiilor folosite in alte tari. in acelasi timp, vrea sa convinga factorii de decizie ca e timpul ca si romanii sa se poata bucura de o noua procedura de vot, eficienta si corecta.

Declaratii de presa

Andrei Popovici, Coordonator Proiect Diaspora Voteaza

Ne bucura sa vedem ca exista un consens cu privire la necesitatea implementarii unui mecanism alternativ de vot pentru cetatenii romani din strainatate, la fel ca si deschiderea cu care a fost primit proiectul nostru. Problema se afla pe agenda politica si s-au facut declaratii ca ea va fi dezbatuta in Parlament pana la sfarsitul anului. insa traducerea unei asfel de initiative in practica este un proces dificil care trebuie sa treaca nu doar de impedimentele tehnico-administrative, dar mai ales de cele politice. Noi vom sustine in continuare votul electronic drept cea mai eficienta metoda alternativa de vot pentru cetatenii romani din strainatate.

Cristian Pirvulescu, Presedinte Asociatia Pro Democratia (fragment din interventia video)
Diaspora romanesca este o daispora recenta, nu se poate pune problema retragerii unui drept castigat deja. Dupa alegerile prezidentiale din 2009, multa lume, mai ales in politica romaneasca, si mai ales in partidele de opozitie s-a pronuntat impotriva votului in diaspora. Din contra, prezenta la vot ar trebui crescut. Acesta este un argument suficient pentru a ma alatura acestui proiect. Pe de alta parte, sunt unul dintre cei care cred ca votul electronic si in special votul prin internet este o mare oportunitate politica si electorala. Am organizat dezbaterile la Paris si la Bruxelles, am putut lua contact cu diaspora romaneasca, mai ales cu tinerii din diaspora, cu tehnocratii europeni de la Bruxelles care aveau o anumita perspectiva asupra politicii, cu studentii parizieni care aveau o alta perspectiva asupra politicii, dar toti impreuna au fost de acord ca votul prin internet este ceea mai simpla solutie.

Georgiana Iorgulescu, Director Executiv Centrul pentru Resurse Juridice

Initiativa de a crea aceasta dezbatere, precum si studiile care au stat la baza fundamentarii discutiei de astazi mi s-au parut extrem de valoroase pentru ca nimeni nu vrea sa trateteze cu seriozitate un subiect atat de important cum ar fi ce se intampla cu cele 3 milioane de cetateni romani care nu pot sa voteze din cauza distantelor mari pe care le au de parcurs sau faptului ca sunt prea putine sectii de votare. Mi-a parut rau sa aflu ca Autoritatea Electorala Permanenta, desi are o lege din 2008, nu are nicio intentie sa creeze un registru pana in 2012, care sa cuprinda romanii din diaspora, motivandu-se ca nu au norme metodologice. Suntem obisnuiti cu faptul ca autoritatile nu fac ceea ce trebuie. Sper ca pana in 2012 sa avem un proiect de lege pe aceasta tema.
 
Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundatia Soros Romania

Am apreciat de prima data cand am discutat cu reprezentantii GRSPSociety ideea lor de a se implica activ in a dezvolta un proiect care sa duca la o metoda alternativa de vot pentru cetatenii romani din diaspora plecand de la principiul fundamental ca dreptul la vot este unul universal si ca statul are obligatia sa asigure tuturor cetatenilor conditii rezonabile de exercitare a acestui drept. Pe parcursul proiectului lucrurile au evoluat prin dezbateri si cercetare si s-a ajuns la aceasta solutie a votului electronic pe internet care are unele dificultati de implementare, dar in contextul actual in care se lucreaza si la alte instrumente ca registrul electoral, cartile de alegator, la diverse baze de date si tinand cont de evoluta tehnologiei, cred ca este solutia viabila pe termen lung. De aceea, felicit GRSPSociety pentru initiativa, pentru munca depusa si sper ca impreuna cu ajutorul tuturor celor care s-au implicat sa ajunga la o propunere legislativa.

Monica Macovei, Europarlamentar PD-L (fragment din interventia video)

Eu sustin votul electronic in primul rand pentru romanii din strainatate si apoi, ca al doilea pas, pentru romanii din tara. Foarte pe scurt argumentele: costa mult mai putin pentru oameni, financiar, ca timp si ca energie; nu trebuie sa se mai deplaseze pe distante lungi si consuma mai putin timp; costa statul mai putin pe termem mediu si lung; impiedica votul dublu si asigura siguranta votului.  Pentru a fi pus in practica este nevoie de vointa politica majoritara. Ma bucur foarte mult ca exista acest inceput in mod organizat chiar din partea studentilor romani din strainatate si practic cei care reprezinta diaspora!

Contact:
Ioana Traista – Communication Officer GRSPSociety
E-mail: [email protected]
Tel: +40 747 07 54 91
  

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here