Yildirim si Trafigura, ramase in cursa pentru preluarea Cuprumin

0
1068

Doi dintre cei trei investitori interesati sa cumpere concentratul de cupru de la Cuprumin, Yildirim Holding (Turcia) si Trafigura (Olanda), au ramas in cursa, dupa ce Glencore (Elvetia) a avut „omisiuni” in privinta scrisorii de garantie bancara, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

In urma evaluarii celor trei dosare, consultantii au decis ca doar investitorii din Turcia si Olanda au trecut de faza de precalificare, a declarat vineri Vosganian, citat de Mediafax.

„Ceea ce a facut deosebirea dintre cele trei este in primul rand indeplinirea conditiilor privind scrisoarea de garantie bancara, in suma de 1,2 milioane de euro. in ceea ce priveste Glencore, au existat o seama de omisiuni legate de prezentarea acestei scrisori de garantie bancara”, a spus ministrul.

El a adaugat ca urmeaza sa fie incepute urmatoarele faze ale procedurii cu cele doua companii ramase si spera ca procesul sa fie finalizat la jumatatea lunii octombrie.

Grupul Trafigura, inregistrat in Olanda, se ocupa cu tranzactionarea de petrol, metale si resurse minerale, avand afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activitati in intreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume – a treia dupa cifra de afaceri – Trafigura a fost fondata in 1993 de un grup de traderi desprinsi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai tarziu Glencore. Actiunile sunt detinute de angajati, iar compania este atenta ca niciun actionar sa nu poata acumula o participatie prea mare, strategie similara altor companii mari cu profil similar.

Grupul Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activitati in tradingul de marfuri, minerit si energie, constructia de nave. Compania a fost infiintata in 1963 si este controlata de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recenta achizitie a grupului, anuntata in luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari.

Grupul Glencore Xstrata a fost format in acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casa de trading la nivel mondial, cu compania minera Xstrata. Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale si marfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.

Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din tara, vizeaza atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata in avans a cantitatii de concentrat de cupru rezultata in urma exploatarii.

In primavara anului 2012, producatorul de cupru a fost scos la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cuprumin a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here