Zece țări europene își unesc forțele pentru protejarea peștilor migratori din Dunăre

0
1377
Haslau, Mitterhaufen

București, 1 octombrie. Zece țări de-a lungul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria și Ucraina) își unesc forțele într-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană pentru conservarea peștilor migratori pe cale de dispariție din bazinul Dunării prin identificarea și îmbunătățirea accesului la zone naturale și promovarea creării de coridoare ecologice.

Proiectul MEASURES este lansat oficial astăzi, 1 octombrie 2018, în Austria, în cadrul unui eveniment găzduit de Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena. Lansarea face parte dintr-un eveniment pe durata a două zile, care reunește actorii principali și partenerii internaționali de proiect pentru a se concentra asupra temei principale a proiectului: gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratoari din bazinul fluviului Dunărea.

Dunărea găzduiește unele dintre cele mai importante populații de sturioni și alte specii de pești migratori (cum sunt scrumbia, mreana, scobarul etc.). Bulgaria și România dețin singurele – încă – populații viabile de sturioni sălbatici din Uniunea Europeană. Aceste populații s-au confruntat cu un declin dramatic în ultimele decenii din cauza barierelor provocate de om. Aceste bariere, cum ar fi barajele sau centrarele hidroelectrice, fragmentează zonele naturale ale peștilor migratori, ceea ce face imposibil ca peștele să se deplaseze în amonte sau în aval pentru a se reproduce sau a ajunge la locurile de hrană. Pe termen lung, aceste bariere, împreună cu alte activități umane, cum ar fi pescuitul excesiv, poluarea și distrugerea habitatelor, vor duce la dispariția speciilor, cu excepția cazului în care se iau măsuri acum.

Ce ne-am propus pentru următorii trei ani

Pentru a aborda problema peștilor migratori care ajung la zonele lor naturale, proiectul MEASURES va pune bazele creării de coridoare ecologice prin identificarea habitatelor-cheie și prin inițierea măsurilor de protecție transfrontalieră de-a lungul Dunării și a principalilor afluenți ai acesteia. Pe parcursul celor trei ani de implementare, acțiunile inovatoare se vor concentra pe următoarele:

  • cartarea și identificarea habitatelor-cheie, urmată de elaborarea și testarea metodologiei de cartare a habitatelor peștilor migratori;
  • elaborarea unei strategii armonizate pentru restabilirea coridoarelor verzi și sprijinirea implementării în viitoarele planuri de gestionare;
  • repopularea a două specii native pentru conservarea structurii lor genetice în Dunărea mijlocie din Ungaria (Acipenser ruthenus) și în Dunărea inferioară din România (Acipenser gueldenstaedtii), în vederea stabilirii unei rețele de repopulare concertată a speciilor țintă și a elaborării unui manual pentru funcționarea facilităților de reproducere care să asigure viitorul necesar pentru repopulare;
  • implementarea Sistemului Informațional MEASURES pentru a facilita accesul experților, factorilor de decizie și publicului larg la informațiile relevante;
  • oferirea unor experiențe concrete pentru a fi incorporate în planurile viitoare de politici și de management, astfel încât gestionarea viitoare a siturilor relevante, care includ coridoarele ecologice, să fie una durabilă.

 

Dunărea și afluenții săi reprezintă rute principale de migrație pentru sturioni și alte specii migratoare, cum ar fi mrenele și scobarii. Aceste specii sunt bioindicatori excelenți ai eficacității coridoarelor ecologice datorită nevoilor lor specifice în timpul ciclului lung de viață. Lucrul acesta este valabil mai ales pentru sturioni, care migrează de obicei pe distanțe lungi și reprezintă o parte importantă a patrimoniului natural al întregii regiuni a Dunării. Declinul lor dramatic în ultimele decenii a devenit o problemă de importanță majoră, documentată de țările dunărene și de Comisia Europeană.

 

“Dunărea este o linie vitală în Europa care leagă bioregiuni, economii și culturi importante. Asigurarea biodiversității este fundamentală pentru dezvoltarea umană, iar râurile sunt unul dintre cele mai amenințate ecosisteme de pe glob. Proiectul nostru contribuie la aceste provocări în special pentru fluviul Dunărea în rolul său de coridor ecologic important care leagă siturile de patrimoniu natural și un grup de organisme cheie pentru un viitor durabil al fluviului, peștii migratori, inclusiv speciile de sturioni”, a declarat Thomas Heins de la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții, Viena.

 

Reprezentanți din 7 țări au participat la cursul de instruire al Institutului Național Delta Dunării din Tulcea

Pentru a asigura un schimb de experiență durabil în regiune și o uniformizare armonioasă a modului în care cercetarea științifică în acest domeniu este făcută, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea a găzduit timp de o săptămână (17-22.09.2018) un curs de instruire. În cadrul celor 6 zile oamenii de știință au avut ocazia să învețe atât teoretic, cât și practic din metodele pe care institutul de la Tulcea le folosește în identificarea speciilor de sturioni din Dunăre, în identificarea zonelor de reproducere a acestora, cât și marcarea și monitorizarea lor. Cei peste 20 de cursanți vor folosi în următorii ani toate aceste informații în sectoarele de Dunăre sau în sectoarele afluenților ei din Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Croația, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a acestor specii enigmatice și automat creând premisele unor metode mai bune de conservare a lor.

 

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului MEASURES (Gestionarea și restabilirea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratoare în bazinul fluviului Dunărea) și este cofinanțat de Uniunea Europeană (FEDR, IPA). Proiectul MEASURES a fost demarat în iunie 2018 și este programat să se încheie în mai 2021. Pentru mai multe informații despre acesta, vizitați site-ul proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here