Ziua Mondiala a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) sarbatorita la Spitalul de Pneumoftiziologie

0
720

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, unitate sanitara aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza astazi, 15.11.2011, o conferinta de presa la sediul institutiei dedicata Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), eveniment care va debuta maine 16 noiembrie 2011.

Sloganul campaniei desfașurate cu aceasta ocazie este : ‘’Un singur pas iti taie rasuflarea ? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!’’. Astfel, in zilele de 16,17,18 si in perioada 21-22 noiembrie 2011, in Ambulatorul spitalului se vor efectua testari gratuite ale capacitații respiratorii (spirometrie) pentru diagnosticarea precoce a BPOC.
BPOC reprezinta o problema prioritara de sanatate publica care afecteaza peste 210 milioane de persoane pe plan mondial (aproape 1 milion de pacienți in Romania) o mare parte fiind subdiagnosticati si subtratati.
BPOC reprezinta o cauza majora de morbiditate cronica si mortalitate, afectand pe plan mondial unu din zece adulți cu varsta peste 40 de ani. Se estimeaza ca in intreaga lume BPOC omoara 250 de persoane la fiecare ora, iar rata anuala de deces a BPOC este mai mare decat a pacienților cu cancer pulmonar si cancer de san la un loc.
BPOC-ul este de asemenea si singura cauza majora de deces a carei incidenta este in continua crestere, estimandu-se ca, pana in anul 2020, va deveni a treia cauza principala de deces pe plan mondial, in prezent fiind responsabila de aproximativ 4,5 milioane decese anual.
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala caracterizata prin limitarea fluxului de aer care nu este complet reversibil. Limitarea fluxului de aer este de obicei progresiva si asociata cu un raspuns anormal inflamator al plamanilor la particule nocive sau gaze.
Cel mai important factor de risc pentru BPOC este fumatul de țigarete. Pipa, trabucul si alte tipuri de fumat sunt de asemenea factori de risc pentru BPOC. in orice situație posibila indivizii care fumeaza trebuie sfatuiți sa opreasca fumatul.
Tratamentul farmacologic poate imbunatati si ameliora simptomele, reduce frecventa si severitatea exacerbarilor, amelioreaza statusul de sanatate si creste toleranta la efort. Educația pacientului poate ajuta la creșterea capacitații de a ințelege boala. De asemenea, expunerea pasiva la fumul de țigara contribuie la BPOC. Tocmai de aceea, oprirea fumatului este cea mai eficienta si cost-eficienta metoda care reduce riscul de a dezvolta BPOC si care incetineste progresia bolii.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here