ZIUA MONDIALĂ DE CONȘTIENTIZARE A ARTRITEI

0
805

 Reumatismul nu are vârstă:

punctele sensibile în managementul pacientului cu boli reumatice

 

București, 12 octombrie 2023 – Cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Artritei, marcată în fiecare an în data de 12 octombrie 2023, Societatea Română de Reumatologie (SRR) și Liga Română contra Reumatismului (LRCR) au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsurile și piedicile în calea unui management corect al pacienților cu boli musculoscheletice, acestea fiind unele dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, cu impact major asupra individului, societății și economiei.

Ziua Mondială a Artritei (WAD) este o zi globală care vizează creșterea conștientizării cu privire la existența și impactul bolilor reumatice și musculoscheletice printre noi toți.

“Ne bucurăm să putem marca din nou această zi importantă, să ne alăturăm demersurilor Alianței Europene a Asociațiilor pentru Reumatologie – EULAR și să putem crește gradul de conștientizare și educație cu privire la impactul acestor boli în toate etapele vieții pacienților”, a declarat Prof. Dr. Elena Rezuș, reumatolog, președintele SRR.

Cu această ocazie, SRR și LRCR au organizat o conferință de presă în regim hibrid care și-a propus să facă un traseu al celor mai importante centre de boli reumatice din țară: București, Cluj, Iași, pentru a afla principalele provocări cu care se confruntă pacienții cu boli reumatice și medicii. Unul din cinci europeni este afectat de o asemenea suferință și există peste 200 de boli reumatice. Ele sunt boli cu evoluție îndelungată și sunt caracterizate prin durere cronică, un nivel important de dizabilitate și reducerea speranței de viață. Din nefericire, bolile musculoscheletice afectează oameni de orice vârstă, inclusiv copii și adolescenți. Ele pot conduce la deces prematur, fie direct, fie prin comorbiditățile ce le însoțesc, cum ar fi boala cardiovasculară și cancerul.

Astfel, acestea impun o povară teribilă asupra stării de sănătate fizică și psihică a individului afectat, influențându-i calitatea vieții, capacitatea de muncă și, deci, educația și independența financiară. În plus, bolile musculoscheletice reprezintă și o povară societală prin presiunea economică exercitată asupra sistemelor de sănătate și serviciilor sociale în țările europene. Din păcate, mulți dintre cei ce suferă de o boală musculoscheletică se simt ignorați și neînțeleși, deoarece, pe de o parte, durerea lor nu se vede de către ceilalți și, pe de altă parte, adesea ea este incorect minimalizată prin interpretarea drept o consecință normală a procesului de îmbătrânire”, a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, reumatolog, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În ultimele trei decenii au existat progrese remarcabile în tratamentul bolilor musculoscheletice. Dezvoltarea diverselor clase terapeutice, alături de îngrijirea multidisciplinară, țintită, personalizată și centrată pe pacient, au determinat scăderea numărului de cazuri care necesită spitalizare continuă, dispozitive de suport (cârje, cărucioare cu rotile, etc.) sau intervenții chirurgicale în sfera musculoscheletică.

Din păcate, aceste dezvoltări sunt astăzi amenințate de o combinație de factori: lipsa diagnosticului precoce, lipsa de actualizare a protocoalelor terapeutice, costurile în creștere ale serviciilor de sănătate. Una dintre problemele esențiale din sistemul nostru de sănătate este ca deși avem acces la terapii performante, medicii nu le pot prescrie decât în faze înaintate ale bolii, în care aceste medicamente nu mai pot preveni distrugerea articulațiilor. În fapt, ne irosim resursele pentru că tratăm prea târziu și prea puțin. Pentru a diminua aceste riscuri și a asigura realizarea de progrese în prevenirea, tratarea și vindecarea acestor boli, este nevoie urgentă de măsuri referitoare la creșterea calității îngrijirilor oferite pacienților cu boli reumatice și aplicarea la nivel național a standardelor de îngrijire și ghidurilor folosite la nivel European”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, reumatolog, Centrul Clinic de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, Președinte LRCR.

Nu există loc în care să nu îmi iau boala cu mine: la muncă, acasă sau în vacanță. Am fost norocos să pot avea acces la un tratament excelent, dar știu că nu este cazul tuturor pacienților din Europa și mai ales din România. Cred că este foarte important pentru toți pacienții afectați de boli reumatice să poată beneficia de același nivel de îngrijire oriunde locuiesc”, a declarat Ovidiu Constantinescu, pacient cu poliartrită reumatoidă, reprezentant LRCR.

 

Principalele puncte dureroase identificate de reumatologi și pacienți:

  • Numărul insuficient de reumatologi necesar populației care suferă de aceste boli
  • Numărul foarte mic de medici specializați în reumatologie pediatrică
  • Necesitatea unei imagini mai bune a reumatologiei și educarea factorilor implicați pentru a înțelege necesitatea a cel puțin unui reumatolog în fiecare județ
  • Subdiagnosticare și netratarea la timp a unor pacienți
  • Accesul inegal la îngrijire în diverse zone ale țării și diferențe majore între mediul urban și cel rural
  • Nealinierea ghidurilor și recomandărilor de tratament cu cele europene în ceea ce privește momentul inițierii tratamentelor remisive biologice și sintetice țintite
  • Un acces impredictibil la terapii de ultimă generație

 

Despre bolile reumatice și musculoscheletice

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică,  artroza, fibromialgia și guta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și țin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, ti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here