Ziua Mondială de luptă împotriva Artritelor PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19

0
1450
  • Doar 3% dintre pacienți au întrerupt tratamentul pentru boala reumatică în timpul pandemiei de COVID-19 și tot același procent au întâmpinat greutăți în a contacta medicul curant;
  • Medicii specialiști recomandă ca pacienții să mențină legătura cu medicul curant și să își urmeze tratamentul, pentru a evita complicațiile și pentru a ține sub control boala reumatică.

16 octombrie 2020, București – Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor, Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie au prezentat rezultatele studiului PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19, o cercetare care a implicat 72 de pacienți cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie.

Dintre aceștia, 56% sunt pacienți cu vârsta peste 55 de ani, majoritatea având diagnostic de poliartrită reumatoidă (63%) sau spondilita anchilozantă (19%).

Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică,  fibromialgia, lupusul și guta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și țin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni, și alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanțiale pentru companii și societate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice  – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând
într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

“Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări în domeniu sănătății publice, având în vedere povara enormă pentru pacienți și pentru sistemele de sănătate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizării lor în politicile de sănătate publică. În aceste zile se rescrie Strategia de Națională de Sănătate pentru următoare perioadă și sunt convinsă că aceste boli trebuie să ocupe un capitol separat în această strategie”, a declarat Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică.

Principalele rezultate ale studiului:

  • 78% dintre respondenți cred că SARS-CoV-2 se transmite de la persoană la persoană,  87% dintre aceștia susțin că și persoanele asimptomatice pot transmite virusul și 66% se tem de contactul cu alte persoane.
  • 72% spun că le este teamă să nu se infecteze cu acest virus. Cu toate acestea, doar 22% cred că boala lor reumatică inflamatorie poate predispune la COVID-19.
  • Privită din cealaltă perspectivă, 53% dintre pacienți cred că boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice și 47% sunt de părere că boala COVID-19 poate crește riscul de deces în cazul unui pacient cu boli reumatice.
  • În privința tratamentului curent pentru controlul bolilor reumatice, 41% dintre pacienți nu se tem că tratamentul imunomodulator poate predispune la infecția cu SARS-CoV-2, însă 47% nu au știut ce să răspundă la această întrebare. 81% știu că nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatică inflamatorie să fie înterupt în această perioadă și doar 3% afirmă că au luat decizia de a întrerupe tratamentul. Dintre cei care au amânat tratamentul, 50% au făcut acest lucru pentru o săptămână, 25% pentru două săptămâni și restul de un sfert pentru mai bine de o lună, din cauza carantinei din spital sau a limitării internărilor de zi. Peste 80% din pacienți se tem că în cazul unei amânări de tratament s-ar putea confrunta cu recăderea bolii reumatice sau un puseu.
  • În ciuda temerilor legate de COVID-19, aproape 2 din 3 pacienți spun că nu se tem să meargă la spital în această perioadă și 87% au încercat să ia legătura cu medicul curant în timpul pandemiei, în principal pentru a primi rețeta medicală, tratamentul sau pentru consultație.
  • Doar 3% din pacienți au întâmpinat dificultăți în a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reușit să ia legătura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinică și email-ul. 85% din pacienți au primit recomandări specifice pentru boala lor în această perioadă și 88% dintre cei care au primit recomandări s-au declarat mulțumiți de acestea.
  • 97% dintre pacienți declară că folosesc echipament de protecție (în principal mască) și 88% au încredere că folosirea acestuia poate preveni infecția.
  • 62% dintre pacienții cu Boli Reumatice Inflamatoare sunt stresați din cauza COVID-19 și 50% se tem că stresul le-ar putea înrăutăți boala.

Medicii specialiști atrag atenția că diagnosticarea și tratamentul pacienților cu boli reumatice trebuie să continue și în această perioadă, pentru a preveni complicațiile și pentru a menține controlul bolii reumatice.

La început, ca reumatologi am fost foarte îngrijorați că pacienții noștri vor face într-o mai mare măsură această boală și că vor dezvolta forme severe. Ne-am lămurit în ultima perioadă că lucrurile nu stau așa, că riscul pacienților, chiar dacă pacienții sunt tratați cu imunodepresoare, nu-i mai mare decât cel general. Acum avem alte îngrijorări – că nu ne mai vedem atât de des pacienții, conectarea și programarea sunt mai dificile, dar fiecare dintre noi trebuie să ne facem datoria în ciuda dificultăților uriașe”, a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.

Și Conf. Dr. Andra Bălănescu a declarat că “telemedicina s-a dovedit a fi un instrument foarte important, prin care am reușit să ținem legătura cu pacienții și mai ales din punct de vedere administrativ a fost un ajutor enorm”. “Legat de tratamente, am avut plăcerea și surpriza să vedem că unele medicamente folosite pentru pacienții noștri cu boli mediate-imun au devenit vedete și în cazul COVID-19. Colegi care nu auziseră până acum de terapii biologice au început să ne adreseze întrebări și să fie foarte interesați de aceste medicamente, pentru că într-adevăr boala are o particularitate – gravitatea este dată în primul rând de reacția imună a organismului”, a mai spus aceasta.

Societatea Română de Reumatologie a avut un rol activ în această perioadă, publicând ghiduri și recomandări pentru medici și pacienți și solicitând în mod continuu menținerea accesului neîntrerupt la îngrijire medicală și tratament.

 

“Am realizat că este nevoie de un set concentrat de măsuri care să permită reducerea riscului de infectare. Am recomandat ori de câte ori este posibl realizarea consultațiilor la distanță și a manevrelor la cabinete sau la spital doar pe bază de programare. Societate de Reumatologie a atras atenția pacienților și doctorilor că în absența unor semne evidente de infecție SARS-CoV-2 tratamentul pacienților, așa cum a fost stabilit, trebuie să continue neschimbat, pentru că este foarte important ca tratamentul să-și asigure eficacitatea continuă, ceea ce presupune și o bună apărare a organismului împotriva infecțiilor”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

Campania de informare  PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19 se  desfășoară în perioada octombrie 2020, fiind susținută de companiile AbbVie România, Ewopharma și Sandoz România.

DESPRE BOLILE REUMATICE

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul sau guta. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Printre simptomele acestor boli se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Diagnosticul precoce și urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a acestor afecțiuni, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here